1. Home
  2. /
  3. Basic study
  4. /
  5. 50 Important General Knowledge Questions-

50 Important General Knowledge Questions-

1. Mandal Commission came into force during the tenure of which Prime Minister?
Answer – VP May Singh

2. What is SARS?
Answer – Disease spread by virus

3. Father of Green Revolution in India is
Answer – M.S. Swaminathan

50 Important General Knowledge Questions

4. White Revolution is related to
Answer – From milk

5. Godhra massacre is famous for?
Answer – People in the train burn it for going

6. Who was the last Mughal ruler?
Answer – Bahadur Shah Zafar

7. Who opposed the practice of Sati the most?
Answer – Raja Ram Mohan Roy.

8. What is the full form of OBC.
Answer – Other Backward classes

9. Why is SAIL famous?
Answer – For steel production.

10. Why is the demand draft crossed?
Answer – So that payment can be done through bank account only.

11. Where is the Pushkar Mail held?
Answer – Jaipur

12. Where was the Azad Hind Fauj established?
Answer – Singapore

13. India ranks in the world in terms of area.
Answer – Seventh

14. Zakir Hussain is related to.
Answer – From Tabla

15. The tomb of Lal Bahadur Shastri is
Answer – Vijay Ghat

16. The Suez Canal connects
Answer – Red Sea and Mediterranean Sea

17. Who is called the queen of issues?
Answer – Cardamom

18. ‘]denotes[‘[‘कासूचकहै।
north bridge

19. Who was the founder of Nazism?
Answer – Hitler

20. Who started the religion ‘Din-e-Ilahi’?
Answer – Akbar

21. Who is eaten by ‘Garib Nawaz’?
Answer – Moinuddin Chishti

22. Where is Qutub Minar?
Answer – In Delhi

23. The land between the mountain and the mountain is called.
North Valley

24. Sahariya tribe is found.
Answer – In Rajasthan

25. Mountains and mountains are shown in the map.
Answer – red

26. The country is the largest producer of silk.
Answer – China

50 Important General Knowledge Questions

27. Who was the Prime Minister of Pakistan at the time of Kargil War?
Answer – Nawaz Sharif

28. The national bird of India is
Answer – Peacock

29. When was the Indian National Congress established?
Answer – 1885 AD

30. Which figure is made of underground water?
Answer – Karstwidow

31. Kharif crop.
Answer – Mecca

32. When is the millet crop harvested?
Answer – October-November

33. Houses of Eskimos are built.
Answer – Snow

34. Before Delhi was the capital of India.
Answer – Calcutta

35. To whom is the red triangle (∆) related?
Answer – From family welfare

36. Contour line shows.
Answer – From places of equal height and size above sea level

37. River Kaveri flows.
north-south

38. Who is the author of Mahabharata?
Answer – Ved Vyas

39. Which tribe is found the most in Sri Lanka.
Answer – Sinhalese

40. Which grain is burnt during Holika Dahan?
Answer – Barley

41. Who gets the income from the registration fee in the village fair?
Answer – Zilla Parishad

42. Who founded ‘Khudai Khidmatgar’?
Answer – Khan Abdul Ghaffar Khan

43. The place of confluence of Ganga-Yamuna river is.
Answer – In Allahabad

44. The northernmost mountain ranges of the Himalayas are called.
Answer – Himadri

45. What was the childhood name of Buddha?
Answer – Siddharth

46. ​​India has a long maritime border.
Answer – 7500 K. m.

47. Whose ambassador was Megasthenes?
Answer – Seleucus

48. Kathak Kali is the dance of which state?
Answer – Kerala

49. Ujjain is situated on the banks of which river?
Answer – Kshipra

50. When was the pulse-changing law passed?
Answer – In 1985 AD

Read in Hindi: 50 Important General Knowledge Questions-
in Hindi

Leave a Reply

Your email address will not be published.